ORDIN nr. 399 din 15 mai 1997

privind aprobarea Metodologiei de organizare, pastrare si gestionare a Cadastrului apelor din Romania

EMITENT: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI

Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 111 bis din 4 iunie 1997

In temeiul prevederilor art. 35 si 110 din Legea apelor nr. 107/1996, ale art. 4 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si ale Hotaririi Guvernului nr. 457/1994 privind organizarea si functionarea Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului,

avind in vedere necesitatea inventarierii, clasificarii, evidentei, tinerii la zi a sintezei datelor referitoare la reteaua hidrografica, resurselor de apa ce apartin domeniului public, a lucrarilor construite pe ape sau care au legatura cu apele si la prelevarile si restitutiile de apa, precum si cerintele impuse de gospodarirea unitara, rationala si complexa a apelor,

vazind referatul Directiei cadastru, sinteze si aparare impotriva inundatiilor si al Directiei strategii si reglementari resurse de apa,

ministrul apelor, padurilor si protectiei mediului emite urmatorul ordin:

ART. 1

Se aproba Metodologia de organizare, pastrare si gestionare a Cadastrului apelor din Romania, prezentata in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

ART. 2

Se aproba cuprinsul Atlasului Cadastrului apelor din Romania (Partea 1 text: "Date morfohidrografice asupra retelei hidrografice de suprafata" si "Harta hidrografica a Romaniei" (Partea a 2-a: Harti hidrografice - scara 1: 100.000), editate de IGFCOT - Bucuresti in anul 1992, la comanda Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, care face parte integranta din prezentul ordin. Atlasul Cadastrului apelor din Romania, editia 1992, partile 1 si a 2-a, precum si editiile actualizate si informatizate periodic ale acestora se pot pune la dispozitia factorilor interesati, persoane fizice sau juridice, contra cost, de catre Regia Autonoma "Apele Romane" si filialele sale teritoriale, in termen de 30 de zile de la solicitarea facuta in scris.

ART. 3

Prezentul ordin se aplica incepind cu data publicarii lui in Monitorul Oficial al Romaniei. Pe aceeasi data, Metodologia privind modul de desfasurare a activitatii de cadastru al apelor si elaborarea sintezelor cadastrale, aprobata de fostul minister al mediului la data de 6 decembrie 1990 cu scrisoarea nr. 21.269 a Directiei generale a apelor si a Directiei reglementari si protectia mediului, si Ordinul ministrului apelor, padurilor si protectiei mediului nr. 833 din 27 noiembrie 1996 pentru aprobarea modului de organizare si de tinere la zi a Cadastrului apelor din Romania se abroga.

ART. 4

Directia cadastru, sinteze si aparare impotriva inundatiilor din cadrul Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului si Regia Autonoma "Apele Romane" vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul apelor, padurilor

si protectiei mediului

Ioan Oltean

ANEXA 1

METODOLOGIA

de organizare, pastrare si gestionare a Cadastrului apelor din Romania

CAP. 1

Dispozitii generale

ART. 1

In temeiul art. 35 din Legea apelor nr. 107/1996 si al art. 4 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului si Regia Autonoma "Apele Romane" organizeaza cadastrul de specialitate in domeniul apelor.

Cadastrul apelor din Romania este un subsistem de evidenta si inventariere sistematica a bunurilor imobile din domeniul apelor, sub aspect tehnic si economic, cu respectarea normelor tehnice elaborate de Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si a datelor de baza din cadastrul general, privind suprafata, categoria de folosinta si proprietarul bunului.

De asemenea, prin cadastrul apelor se intelege si executarea de lucrari geodezice, topografice, fotogrammetrice, cartografice si altele, pentru satisfacerea necesitatilor proprii, specifice domeniului apelor.

ART. 2

Cadastrul apelor este actiunea organizata de inventariere si centralizare a datelor privind resursele de apa, folosirea si protectia apelor, necesare activitatii curente de reglementare a folosintelor de apa (alimentari cu apa, evacuari de ape uzate sau exces, lucrari de amenajare sau de aparare impotriva inundatiilor), dar si de valorificare a potentialului hidric al apelor (hidroenergetic, piscicol, agrement, de transport pe ape, mecanic si de transport al reziduurilor), in vederea gospodaririi complexe, eficiente si rationale a resurselor de apa de suprafata si subterane ale tarii. Aceasta activitate se desfasoara pe bazine hidrografice si la nivel national.

ART. 3

Modul de organizare, pastrare si gestionare a Fondului national de date de gospodarire a apelor, precum si evidenta apelor ce apartin domeniului public, incluse in Cadastrul apelor din Romania, cu exceptia apelor geotermale, se stabilesc de catre Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului.

Regia Autonoma "Apele Romane" impreuna cu filialele sale teritoriale vor asigura, permanent, tinerea la zi a Fondului national de date de gospodarire a apelor.

ART. 4

Unitatile specializate autorizate, instalatiile autonome care furnizeaza informatii privind caracteristicile cantitative si calitative ale resurselor de apa, integrate in reteaua nationala de observatii pentru gospodarirea apelor, precum si alti utilizatori de apa care produc informatii ce pot constitui Fondul national de date de gospodarire a apelor sint obligati sa le pastreze timp de 5 ani si sa le transmita lunar la Regia Autonoma "Apele Romane". Folosirea informatiilor continute in cadastrul apelor in scopuri comerciale este permisa numai contra cost, in conditiile legii, in baza procedurii stabilite de Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului.

CAP. 2

Metodologia privind continutul si modul de desfasurare a activitatii Cadastrului apelor din Romania

ART. 5

Activitatea Cadastrului apelor din Romania implica intocmirea unei baze de date conform dispozitiilor cuprinse intr-un memoriu, anexe si produse soft, aferente.

ART. 6

Memoriul are urmatorul cuprins:

Cap. I - Prevederi generale

Cap. II - Banca de date privind gospodarirea apelor

Cap. III - Efectuarea controalelor la obiective

Cap. IV - Colectarea informatiilor privind obiectivele cadastrale

Cap. V - Verificarea corectitudinii informatiilor

Cap. VI - Aplicatia KING 2

Cap. VII - Obiectivele si categoriile cadastrale din etapa I:

7.1. Degradari de albii, maluri si faleze;

7.2. Lucrari de indiguiri si regularizari de albii;

7.3. Alimentari cu apa si canalizari pentru centre populate, platforme industriale, obiective social-economice si zootehnice;

7.4. Sisteme de irigatii;

7.5. Amenajari piscicole;

7.6. Centrale hidroelectrice;

7.7. Folosinte hidromecanice;

7.8. Lacuri de acumulare;

7.9. Exploatari de materiale si agregate minerale utile din albii;

7.10. Derivatii si aductiuni;

7.11. Inundatii de terenuri si bunuri;

7.12. Foraje hidrogeologice.

Cap. VIII - Obiectivele si categoriile cadastrale din etapa a II-a:

8.1. Cursuri de apa, albii minore si majore;

8.2. Bornele axului cadastral de referinta al cursurilor de apa;

8.3. Lacuri naturale, balti, zone umede;

8.4. Incinte inundabile;

8.5. Ape terapeutice, curative si de agrement;

8.6. Statii meteorologice;

8.7. Statii hidrologice si instalatii hidrometrice;

8.8. Lucrari pentru protectia albiilor si malurilor;

8.9. Lucrari de desecare;

8.10. Poduri si podete;

8.11. Traversari conducte, canale, linii electrice si telefonice;

8.12. Constructii (sedii filiale, exploatari, sisteme, cantoane);

8.13. Statii automate si relee de transmitere a datelor;

8.14. Navigatie si porturi;

8.15. Poduri plutitoare, bacuri;

8.16. Noduri hidrotehnice si baraje de priza;

8.17. Alte constructii si lucrari hidrotehnice;

8.18. Alte constructii, lucrari si obiective construite pe ape sau care au legatura cu apele.

Cap. IX - Aplicatia CADBZ 2 pentru editarea centralizatoarelor cadastrale bazinale

Cap. X - Structura studiului continind centralizatoarele sintezei cadastrale, etapa I

Cap. XI - Aplicatia CADIS pentru selectarea informatiilor, legarea relationala a fisierelor si editarea listelor pentru fiecare categorie cadastrala

Cap. XII - Prevederi tranzitorii si finale.

ART. 7

Anexele vor avea urmatorul cuprins:

Anexa nr. 1 - Fluxul informational al bancii de date de gospodarire a apelor.

Anexa nr. 2 - Programele bazei de date faza I - Aplicatia KING.

Anexa nr. 3 - Programele bazei de date faza a II-a - Aplicatia QUEEN.

Anexa nr. 4 - Autoritatile bazinale ale filialelor teritoriale care raspund de activitatea de cadastru al apelor si de codificarea retelei hidrografice de ordinul I, aferente.

Anexa nr. 5 - Grupele si categoriile de obiective si folosinte cadastrale aflate in evidentele Cadastrului apelor din Romania.

Anexa nr. 6 - Folosinte si obiective cadastrale luate in evidenta Cadastrului apelor din Romania in etapa I.

Anexa nr. 7 - Folosinte si obiective cadastrale luate in evidenta Cadastrului apelor din Romania in etapa a II-a.

Anexa nr. 8 - Atributiile ce revin compartimentelor de cadastru al apelor din Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, Regia Autonoma "Apele Romane", filialelor teritoriale bazinale si unitatilor subordonate acestora, pentru realizarea activitatii de cadastru al apelor la nivelul unitatilor bazinelor hidrografice si la nivel national.

Anexa nr. 9 - Organizarea tehnico-functionala si repartizarea activitatii de cadastru al apelor, pe servicii si birouri, la nivelul Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, Regiei Autonome "Apele Romane", al filialelor teritoriale bazinale si al unitatilor subordonate acesteia.

Anexa nr. 10 - Repartitia categoriilor cadastrale pe birouri si servicii de specialitate la nivelul filialelor teritoriale bazinale si atributiile ce revin acestora in desfasurarea activitatii de cadastru al apelor.

Anexa nr. 11 - Modul de programare a controalelor la folosinte si obiective cadastrale in raport cu importanta lor social-economica, cu rolul determinant in bazinele hidrografice si cu dinamica obiectivelor.

Anexa nr. 12 - Modul de avizare preliminara si finala, tinerea la zi si arhivarea documentatiilor de sinteza cadastrala la nivel bazinal si national.

ART. 8

Detalieri privind memoriul si anexele prevazute la art. 6 si 7, precum si produsele soft pentru evidenta, gestiunea, centralizarea si sintetizarea pe calculatoare P.C. se pot pune la dispozitia persoanelor fizice si juridice interesate, de catre Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului sau de catre Regia Autonoma "Apele Romane", in conditiile legii.

CAP. 3

Dispozitii tranzitorii si finale

ART. 9

Pe baza informatiilor primare si prin prelucrari de natura statistica a datelor din cadastrul apelor, Regia Autonoma "Apele Romane" elaboreaza documentatii scrise sau cartografice, de raportare pe bazine hidrografice si la nivel national (dari de seama statistice, sinteze pe activitati, atlase cadastrale, centralizatoare sau anuare de gospodarire a apelor), cu defalcarea pe judete, conform prevederilor art. 6, 7 si 8. Incepind cu anul 1997, aceste documentatii se avizeaza de comitetele de bazin, se aproba de Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului si se pastreaza atit in arhiva Regiei Autonome "Apele Romane", cit si a ministerului, conform prevederilor legale.

ART. 10

Persoanele fizice si juridice au acces la informatiile ce constituie Fondul national de date de gospodarire a apelor, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului apelor, padurilor si protectiei mediului nr. 281 din 11 aprilie 1997 pentru aprobarea Procedurii privind mecanismul de acces la informatiile de gospodarire a apelor, numai contra cost, in conditiile legii.

ART. 11

Modul de colaborare cu cadastrele de specialitate si integrarea activitatii cadastrului apelor in sistemul national si judetean al cadastrului general si publicitatii imobiliare se stabilesc de catre Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, pe baza propunerilor Regiei Autonome "Apele Romane", conform prevederilor Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si reglementarilor legale de aplicare a acestei legi.

--------------